Segregacja olejów jadalnych.
Informujemy, że przy naszej szkole znajduje się pojemnik na wszystkie zużyte oleje i tłuszcze jadalne używane w gospodarstwie domowym. Mieści się on na parkingu szkolnym obok kontenerów na śmieci.
Jak poprawnie segregować olej? (informacja ze strony Gminy Porąbka)
1. Do pojemnika należy wrzucać wszystkie rodzaje olejów i tłuszczów, które są używane do przygotowania jedzenia w twoim domu. Mogą być to oleje (słonecznikowy, z oliwek, rzepakowy, sojowy, palmowy, kokosowy i inne), tłuszcze (masło, margaryna lub smalec), a także oleje i tłuszcze z sałatek, konserw, zalew olejowych oraz marynat do grilla i smażenia.
2. Zużyte oleje i tłuszcze wystarczy zlać przy użyciu lejka do jakiejkolwiek butelki typu PET.
3. Dla bezpieczeństwa zużyty olej powinien najpierw ostygnąć, a dopiero potem może zostać przelany do butelki PET.
4. Pełną, szczelnie zamkniętą butelkę należy zanieść do najbliższego pojemnika przeznaczonego do segregacji olejów. W żadnym wypadku nie MOŻNA wlewać oleju bezpośrednio do pojemnika i wrzucać do niego SZKLANYCH butelek.